Economic si Ecologic

Tehnologia Apei si a Apei Reziduale Pentru Apa Industriala din Industria Chimica, Farmaceutica si Cosmetica

Industria ChimicaApa reziduala si cea tehnologica din industria chimica si farmaceutica este adeseori contaminata la un nivel ridicat cu doar cateva elemente, cum ar fi tensidele, colorantii, etc.
Fluxuri partiale de apa reziduala se cumuleaza pentru a produce o mixtura echilibrata pentru care procedeele clasice ca precipitarea-flocularea, adsorbtia sau tratamentul biologic aerob, sunt solutii eficiente.

Combinarea optima a proceselor de tratare garanteaza eficienta solutiei finale. In cazurile speciale, este indicata tratarea partiala a fluxurilor inainte ca ele sa se amestece cu restul apei. Solutiile noastre individualizate confera avantajul unor procesari integrate si recuperarea de resure valoroase.

 
 • CBW
 • CAPAROL
 • HENKEL
 • BEIERSDORF
 • KAROON JOINT VENTURE COMPANY
 • ENIA CARPETS BV
 • PROCTER & GAMBLE

Productia colorantilor- CBW

Instalatia Envopur ® NFI Diafiltratie pentru industria producatoare a colorantilor lichizi

Productia colorantilor- CBW

In domeniul marilor producatori de culori, CBW Chemie GmbH Bitterfeld-Wolfen produce solutii concentrate de coloranti lichizi, rezistente si de inalta calitate si de asemenea ofera propriile formule de fabricare. Esenta procesului de productie - filtrarea prin membrana a colorantilor lichizi - se edsfasoara in instalati de diafiltrare Envopur ® NFI. Fazele multiple ale procesului de productie necesita:

 • incarcarea si dizolvarea pudrei uscate;
 • transferul solutiei in tancul de tratare;
 • concentrarea colorantilor lichizi;
 • transferul concentratului catre statia de descarcare a produsului;
 • curatarea echipamentului cu presiune mare prin intermediul unitatii de spalare al instalatiei Envopur® CIP.

Partile componente ale intregii instalatii din otel inoxidabil sa livrat in unitati sistem compacte cu un grad de prefabricare ridicat. Datorita acestui fapt, s-a permis o instalare completa si facila la locul amplasarii instalatiei. Instalatia a fost terminata si pusa in functiune intr-un termen de 2/3 din termenul initial planificat pentru livrare de 12 luni.

Date tehnice

Performante: 1.000 t/a
Volumul productiei : 10 - 15 m3/batch
Pierderea productiei : < 0,1%
Concentratia de sare din     
produs :
< 0,1%
Punere in functiune : < 0,1%
Livrare : sistem de rotire cu comutator

Puritatea fiecarei sarje de colorant concentrat lichid este data chiar daca culoarea s-a schimbat din negru in galben.

CaparolCaparol

Apa reziduala provenita din industria de coloranti - Caparol

Instalatia de tratare pentru apele reziduale din productia de vopseluri

Din productia de vopseluri rezulta apa reziduala ca urmare a spalarii vaselor si podelelor. Principalele componente ale acestei ape reziduale sunt: vopsea dispersata, lac, plastic precum si materii asemanatoare.

Dupa ce a trecut printr-o sita preliminara, apa reziduala este stocata vas tampon cu agitator care incarca in mod continuu instalatia de tratare de tip Split-O-Mat® COL, prin modul de control al nivelului. Urmatoarele chimicale -clorura ferica, laptele de var si floculantii sunt dozate proportional, iar nivelul pH-ului este controlat in cele trei etape ale tratarii - coagularea, neutralizarea si flocularea.

Etapa de tratare numita "floculare" este controlata de o camera video pentru a se putea permite verificarea rezultatelor in camera centrala de control printr-un ecran.Mixtura de namol si apa este apoi separata prin sedimentare. Precipitatul de namol subtire este deshidratat in camera filtrului-presa dupa ce a fost stocat intr-o faza intermediara. Apa tratata rezultataeste deversata in zona de control finala printr-un filtru cu straturi multiple, unde eventualele microflocule existente sunt eliminate.

Performante

Cantitate de apa reziduala:  160 m3/day
Capacitatea instalatiei : variabila 15 – 20 m3/h
Calitatea apei reziduale:  
materii solide variabile: 1–3 %
valoarea pH-ului: 8-12
Temperatura : 8-12 °C
CSB: approx. 1200 mg/l
Controlul sistemului: SPS inclusiv sistem de vizualizare

HENKEL - UNGARIA

ENVOPUR® NUO

Instalatia de separare a biomasei si producerea apei recuperate

Henkel - ENVOPUR® NUO

La firma Henkel, Ungaria, pentru separarea biomasei in faza de tratare biologica a apei reziduale, instalatia de ultrafiltrare Envopur® UFI se foloseste ca Membrana Bioreactoare (MBR) in procedura de Curgere-Incrucisata. Pentru procesul de recuperare a apei, instalatia de ultrafiltrare este...

Apa reziduala combinata este procesata pana devine o apa procesata de inalta calitate...

Date Tehnice

Capacitate: 3 m3/h
Envopur® UFI  
Tip modul: Modul tubular
Envopur® NUO  
Tip modul: Modul spirala
Permeabilitate: < 10μS/cm

BEIERSDORF - Brazilia

Tratarea apei reziduale la Beiersdorf in Brazilia

BeiersdorfBeiersdorf

Marca Nivea de la Beiersdorf este foarte populara in Brazilia si este una dintre cele mai populare marci pe piata cosmeticelor din lume. Acesta este motivul pentru care in 2002 Beiersdorf a construit o noua fabrica in Itatiba, localitate situata la o distanta de aproximativ o ora si jumatate de condus de Sao Paulo. EnviroChemie a fost insarcinata cu constructia noii instalatii de tratare a apei reziduale a fabricii. Conceptul este bazat pe module, ceea ce inseamna ca instalatia poate fi ajustata la cantitati mai mari de apa reziduala, pe masura ce productia se mareste. Grasimile si uleiurile folosite in procesul de productie sunt separate de apa reziduala printr-un separator de grasimi. Urmeaza un tanc tampon intermediar. Apa reziduala este tratata biologic in instalatia Biomar®, dotata cu propriul tanc de sedimentare. Calitatea apei rezultate este mai mare decat cerintele oficialitatilor.

Produs: Biomar®
Proces: tratarea biologica a apei reziduale
Capacitate: 120 m3/d apa reziduala industriala
  80 m3/d apa reziduala menajera
Tipul de apa: Apa reziduala din industria cosmetica

Karoon Joint Venture, in apropierea Golfului Persic, IRAN

ENVOCHEM® COL

Instalatia 20.000 de pretratare a apei reziduale din productia de plastic pentru consum

Descrierea instalatiei:

Intr-o zona industriala situata in apropierea Golfului Persic, langa granita cu Iracul, exista o fabrica de mase plastice (Instalatie TDI). In urma treptelor de fabricatie, se produce apa reziduala care contine materii bio-toxice si nedegradabile biologic. Inainte ca apa reziduala sa ajunga in statia de epurare, este nevoie de o pretratare. Scopul acestei pretratari este de a descompune substantele bio-toxice si pe cele nedegradabile biologic si a le disipa intre componentele netoxice sau biodegradabile biologic. Solutia pentru pretratare este oferita de compania EnviroChemie. Instalatia de tratare a apei reziduale Envochem® COL este proiectata pentru o operare automatizata si continua. In calculele de proiectare a instalatiei s-a tinut cont de conditiile climaterice speciale si de standardele ridicate de siguranta din industria chimica. Apa este epurata dupa urmatorii pasi de tratare:

 • Stocarea si racirea apei reziduale.
 • Procesul de oxidare in 2 etape cu reactiv Fenton.
 • Neutralizarea.
 • Flocularea.
 • Sedimentarea.
 • Deshidratarea namolului pentru reducerea volumului acestuia.
 • Eliminarea aerului evacuat din diverse tancuri.

Date Tehnice:

Capacitate: Ø 12 m3/h
  max. 16 m3/h
Productia componentelor  
organice : > 80%
Timpul de reactie din  
reactoare: > 120 min
Cerintele totale de spatiu: 17 x 28 m
Controlul sistemului: SPS S7
Materialul reactoarelor: Polipropilen
Livrarea: Oct 2004

ENIA CARPETS BV - GOIRLE - Olanda

ENVOCHEM® Instalatia de tratare a apelor reziduale provenite din industria de vopseluri si coloranti

ENIA CARPETS BV - GOIRLE - Olanda

Firma Enia Carpets BV in Goirle, Niederlande, fabrica si coloreaza covoare. Productia invelisului de latex de pe spatele covoarelor necesita spalarea tancurilor de productie, mixarea, lipirea latexului pe covoare, toate aceste etape producind apa reziduala. Apa reziduala provenita de la coloranti se formeaza in etapa de spalare si clatire a tancurilor. Apa reziduala provenita din cele doua procese este stocata in tancuri mari, diferite. Dupa ce calitatea ambelor tipuri de apa reziduala a fost omogenizata, este pompata automt in reactorul de tratare. In timp ce agitatoarele functioneaza, clorura ferica, laptele de var (bentonita) si floculantul sunt inchise in mod automat. Impuritatile se alatura solidelor filtrabile si formeaza un sediment dupa ce agitatorul este oprit. Apa epurata este deversata numai dupa testarea finala a valorii pH-ului.

O camera a filtrului-presa strange namolul sedimentat intr-un filtru...

Performante

Capacitate: 12,5 m3/Sarja
Continut de solide: 2 - 4%
Temperatura apei reziduale provenita de la latex: 20 °C
Temperatura apei reziduale provenita de la colorant : 90 °C

Date Tehnice

Spatiu necesar: 50 m2 pe 2 nivele
Consum de energie: 1 kWh/m3
Materialul constructiei: PP
Control: Siemens S7 PLC
Volumul filtrului presa: 416 l
Sistemul filtrului presa: placa transportoare automata
Instalatie de tratare a apei reziduale din industria cosmetica, Procter & Gamble, RomaniaInstalatie de tratare a apei reziduale din industria cosmetica, Procter & Gamble, Romania

PROCTER & GAMBLE - Romania

Eliminarea Zincului si a spumei din apa reziduala din productia de sampon

Cea mai recenta instalatie de tratare a apei reziduale pusa in functiune de EnviroChemie Romania este cea de la fabrica Procter & Gamble Urlati. Procter & Gamble a construit in Romania cea mai noua si ecologica fabrica de sampoane. EnviroChemie a furnizat instalatia de tratare a apei preasamblata. Conceptul tehnic a fost special dezvoltat pentru Procter & Gamble. Competenta tehnologiei de proces, flexibilitatea companiei noastre (de marime medie), precum si calitatate executiei, au fost factorii determinanti pentru a incheia acest parteneriat. EnviroChemie a construit o instalatie de tratare la cheie, modulara, care a fost conectata la fata locului. Acest concept modular, care s-a mai folosit si la alti producatori de produse pentru ingrijirea parului, garanteaza o durata de implementare minima, o inalta calitate, precum si siguranta proiectarii, deci si a costului in executie. Mai mult, instalatia poate fi extinsa in orice moment, atunci cand capacitatea de productie a fabricii creste.

Instalatia de tratare a apei a fost pusa in functiune in Februarie 2010. Apa reziduala provenita din productie este stocata intr-un bazin tampon, omogenizata si tratata, astfel incat sa indeplineasca conditiile restrictive din Romania de deversare la canalizare, NTPA 002. Tehnologia de tratare speciala consta in pre-acidifiere, treapta de pretratare fizico-chimica cu instalatia de flotatie, treapta de tratare biologica aeroba si post-tratare fizico-chimica. Aceasta tehnologie, special creata pentru nevoile individuale ale clientului, atinge o eficienta de 95% in tratarea poluantilor organici. Limitele de deversare pentru Zinc, compus inclus in sampoanele antimatreata, vor fi pastrate in siguranta. O provocare majora a fost generarea de spuma, tipica acestor ape reziduale. Pentru a rezolva aceasta problema, au fost necesare atat un design special cat si instalarea unor distrugatoare fizice si chimice pentru spuma. Instalatia de tratare a apei este construita in bazine inchise, care sunt conectate la o instalatie de tratare a aerului viciat, pentru a se evita degajarea oricarui fel de miros in cladirile administrative.

Datorita bunelor performante ale instalatiei, apa tratata va fi folosita pentru irigarea terenurilor fabricii pe perioada verii. Acest proiect de succes este rezultatul adaptarii tehnologiei la nevoile specifice clientului nostru.